Manifest pentru era digitala

De ce este digital.eva.ro un manifest pentru femeile care nu se tem sa spuna "da"? Si care indraznesc? Pentru ca, fara era digitala, nu am sti ca putem sa indraznim. Digital inseamna prieteni

De ce este digital.eva.ro un manifest pentru femeile care nu se tem sa spuna "da"? Si care indraznesc? Pentru ca, fara era digitala, nu am sti ca putem sa indraznim.

Digital inseamna prieteni

Fara Internet, nu am sti ca putem sa avem prieteni in fiecare colt al lumii, alaturi de care sa fim in legatura permanent. Sau sa ramanem conectati cu oameni pe care nu i-am mai vazut de mult, precum colegi de scoala. Putem sa vorbim online, sa ne vedem online, sa ne scriem emailuri exact atunci cand ne dorim acest lucru. Chiar sa trimitem felicitari electronice personalizate. Nu spun sa nu mai scriem scrisori de mana celor dragi... dar putem sa comunicam cu ei in orice forma dorim acum: fie online, fie trimitand scrisori parfumate.

Se tot vorbeste despre faptul ca social media face oamenii sa nu mai se vada in persoana, pentru ca acum comunica doar online.

Partial este adevarat: va invit chiar sa va sunati prietenii dragi, de ziua lor...Nu le lasati doar un mesaj pe Facebook.

Important este sa aveti o balanta intre cat stati online si cat savurati un ceai cu cea mai buna prietena.

Digital inseamna dezvoltare

Revolutia adusa de Internet aduce o revolutie in dezvoltarea noastra ca indivizi . Avem acum:

Cursuri online: cele mai multe universitati, centre de training profesional, training de limbi straine, chiar si cursuri de dans, se gasesc acum si online;
Informatii despre (aproape) orice si oricine: Wikipedia este un proiect deosebit: pe langa aceea ca ofera informatii, face apel la spiritul de comunitate al oamenilor care partajeaza informatii cu cei din jur, pe care nici macar nu ii cunosc, si pentru care nici maar nu primesc bani.
Accesul la informatie dar si mai important la diferite puncte de vedere si opinii asupra informatiilor deja cunoscute

Din aceasta perspectiva, digital inseamna sa pot gasi un loc de munca mai bun, sa imi schimb viata, daca asta este ceea ce vreau.

Digital inseamna mai mult decat informatie

In timpul formarii mele profesionale am tot invatat ca informatia inseamna putere.

Acum stiu insa ca nu informatia inseamna putere, ci ceea ce faci cu ea. Era digitala permite accesarea unor informatii fara precedent. Daca, pana acum, toate studiile care se puteau face erau de ordin demografic (cate persoane din ce oras acceseaza un anumit site, poate si ce venituri/varste au), acum tot mai mult digital inseamna informatii despre indivizi in calitatea lor de … indivizi. Un site web adapteaza acum continutul sau pe baza a ceea ce utilizatorii lor vor sa stie (lucru obisnuit, de altfel) dar si pe baza a ceea ce utilizatorii mai vor sa stie, sau sa stie in plus. De exemplu, daca navighez pe un site cu informatii despre mancare organica, mi-ar placea sa regasesc si informatii despre ce produse cosmetice organice pot gasi si unde.

In plus, este mai important sa intelegi informatia decat sa o cunosti.

Digital  insemna implinire

Ma refer la implinirea noastra ca indivizi, orice forma ar imbraca ea.

Cum afli despre un curs de fotografie? Cum stii ca intr-un parc se face sport in fiecare saptamana? Cum afli ca exista o asociatie care are grija de copii fara familii si care are nevoie de resurse? Cum afli despre un concert? Cum afli care este cel mai apropiat, bun si vegetarian restaurant in urmatorii 20 de kilometri? Cum traduci instant un meniu dintr-o limba necunoscuta intr-una familiara tie? Cum transmiti instantaneu poze catre cei dragi cu locuri care ti-au atras atentia?

Scriind toate aceste intrebari, imi dau seama ca imi este greu sa imi imaginez viata fara conexiune la Internet.

Era digitala iti da acces la diversitatea lumii, diversitate in care te poti regasi indiferent cat de unic (crezi ca) esti.

Prin urmare, digital inseamna putere. Prin era digitala, noi, ca persoane, suntem mai puternici.

Pentru ca avem informatia si stim ce sa facem cu ea. Si, tot multumita evolutiei lumii digitale, putem sa invatam si pe altii.

cristina-badea
cristina-badea
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod